Loading...
tagvinduer

tagvinduer

Tagvinduer

Kunsten at overleve chilensk brændevin

Pisco er den nationale brændevin i Chile, såvel som i Peru. Diskussioner er ofte almindelige: fra hvilket af de to lande, stammer piscoen? Chilenere siger stolt, at pisco er deres oprindelige og nationale drik, og peruanerne siger, at de har drukket pisco længe før chilenerne selv vidste, at drikken eksisterede. Det er en af den slags debatter, der aldrig vil ende.

Faktum er, ikke desto mindre, at pisco er en alkoholisk drik destilleret på knuste druer – en måde at destillere på, som kan minde om måden den italienske ‘grappa’ fremstilles på. Størstedelen af den chilenske pisco produceres i regionen omkring La Serena i det nordlige Chile og dalen ‘Elqui’, hvor et mikroklima producerer druer, der er det helt rigtige til netop pisco. De mest almindelige og gængse pisco der sælges overalt i landet, indeholder 35% alkohol, men pisco findes også i 40, 45 og endda 50% udgaver. Disse udgaver oftest er en mere modnet og lagret pisco, der er højere i kvalitet og pris, og som derfor drikkes som cognac eller en grappa af god kvalitet – nemlig ren.

Ud igennem tagvinduet

Chilenere elsker deres pisco, og drikker det ved alle festlige lejligheder. Den mest kendte pisco-drik er ‘Pisco Sour’, som er en dejlig drink lavet af friskpressede citroner, sukker, is og pisco. Dog kan andre specielle og hemmelige ingredienser være involveret, da pisco altid blandes lidt forskelligt fra sted til sted, og hver bartender eller restaurantchef hævder altid at have deres egen specielle opskrift. Jeg har endnu ikke mødt en person, der ikke straks kom til at holde af denne friske pisco sour. Det er en god og frisk cocktail at nyde i den varme chilenske sommer eller som aperitif før middag.

Ellers bruges pisco også til at blande med softdrinks. ‘Piscola’ – pisco med Coca Cola, eller også blandet med andre citronlignende sodavand. Smagen er sød og frisk, og det har tendens til at få folk til at smile bredt efter blot et enkelt glas. Den kolde og velsmagende drik yder som regel ingen modstand overhovedet og man kan let få lyst til et glas mere. Men pas på; pisco kan sparke som en vild hest. Den kan få dig til at flyve lige op og ud igennem tagvinduet, og så skal man bare til at have fat i et vinduesfirma som Vitral til at udbedre skaderne. Og som man siger: ‘Højt at flyve – dybt at falde’, den frase er god til Pisco. For lige så godt som den kan få dig til at føle mens festen står på, lige så hårdt rammer den bagefter. Pisco er vel nok en charmerende national drik – men den er sprængfarlig og kan give tømmermænd af mastodontisk karakter. Så nyd, drik og vær glad – men gør det varsomt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *